Staţiunea Muntele Bãişorii – paradisul uitat din Apuseni

Aflatã la doar 50 de km de Cluj-Napoca, Staţiunea Muntele Bãişorii se aflã de ceva vreme în cãutarea unei identitãţi distincte. Deşi este singura staţiune de schi a clujenilor şi un loc de o frumuseţe aparte, staţiunea nu s-a bucurat pânã în prezent de atenţia autoritãţilor şi nici a marilor investiţii.

Dupã ani de zile de tergiversãri a fost totuşi refãcutã reţeaua de curent electric, reabilitatã partea finalã a drumului de acces şi construitã o reţea de canalizare. Învestiţiile în reţeaua de apã, iluminat public, parcãri, şi alte lucruri minimale pentru a avea cu adevãrat faţã de numele de staţiune, încã îşi aşteaptã rândul.

Cu toate acestea, investiţiile private au urmat o curbã ascendentã, acestea concetrându-se în special pe partea de cazare şi mai nou pe cea de alimentaţie publicã.

Apariţia unui investitor dintr-o ţarã cu vocaţie în schiul alpin a revigorat interesul pentru modernizarea staţiunii. Deşi nu e gata, domeniul schiabil Buscat Resort, a devenit o realitate. 3 km de pârtii, telescaun, schi bus, parcare, drum de acces, iatã câteva coordonate a unui nou domeniu schiabil care cu certitudine va atrage foarte mulţi schiori.

Şi pentru cã ideile se molipsesc între ele, iatã cã şi Guvernul prin programul “Schi în Apuseni” a alocat fonduri pentru extinderea domeniului schiabil deja existent. Pretenţiile sunt mari, dar relizabile. 4 km de pârtii, telescaun, un nou teleschi, parcare. Deşi totul e deocamdatã pe hârtie, banii au fost alocaţi încã de la începutul lui 2009 iar implicarea Consiliului Judeţean Cluj a fãcut ca licitaţia pentru construcţia noului domeniu schiabil sã fie atribuitã la sfârşitul anului 2009. Existã ca urmare, reale speranţe ca investiţia sã se realizeze în 2010.

Cu alte cuvinte, sezonul de schi 2010/2011 ar trebui sã debuteze cu existenţa a douã domenii schiabile în Staţiunea Muntele Bãişorii, cumulate acestea urmând sã aibã 7 km de pârtii cu 2 telescaune şi 3 teleschiuri. Un vis frumos, perfect realizabil.

Pânã atunci staţiunea vã aşteaptã cu vechea sa pârtie de 1,2 km dotatã cu teleschi. Din pãcate lipsa de pricepere şi neimplicarea administratorului pârtiei face ca aceasta sã fie prost întreţinutã, cu numeroase “capcane” (pietre, brãduleţi, izvoare, gheaţã datoratã în special nebaterii pârtiei). Vã mai aşteaptã şi bãtãlia surdã pentru ocuparea unui loc de parcare, lucrul care te aduce în situaţia similară parcãrii pe un bulevard din Bucureşti sau Cluj. Şi pentru ca “relaxarea” sã fie completã, bãtrânul telechi te aşteaptã cu o coadã de 30-40 minute în fiecare weekend, coadã care oferã prilejul nesimţiţilor sã se facã “remarcaţi”. Cât despre pârtia Slalom aceasta aşteaptã sã fie bãgatã în seamã de … administratori, chiar dacã are tot ceea ce e necesar.

Era sã uit dar, trebuie remarcatã şi “calitatea” drumului judeţean DJ 107M, care face lãtura dintre Lona de Sus şi Bãişoara (aproximativ 25 km). Este o performanţã parcurgerea lui fãrã incidente majore asupra maşinii. Mulţumim pe aceastã cale firmei Bechtel (şi subcontractorilor acesteia) care l-a distrus şi autoritãţilor care le-a permis.

Oricum trecând peste aceste “mici” inconveniente Staţiunea Muntele Bãişorii rãmâne o atracţie agreabilã, unde se poate petrece un weekend reuşit, iar dacã zãpada te ajutã poţi avea parte şi de o “partidã” de schi pe cinste.

O ieşire pentru practicarea schiului de turã va fi însã o reuşitã garantatã datoritã posibilitãţilor de parcurgere a unor trasee extrem de agreabile şi mai ales a peisajelor de vis.

Situaţia din prezent a Staţiunii Muntele Bãişorii:

- dispunere: la o distanţã de aprox. 50 km de Cluj-Napoca, la o altitudine cuprinsã între 1200-1500 m;

- staţiunea se aflã într-o arie protejatã de interes judeţean;

- accesul se face pe un singur drum asflatat cu douã benzi care se terminã în staţiune, 50 km  din Cluj-Napoca, 50 km Turda;

- Priveliştea de pe vârfurile din arealul staţiunii (la partea superioarã a pârtiei) este largã, deschisã spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii şi spre zãri mai depãrtate, în condiţii de vizibilitate bunã putându-se admira munţii
Maramureşului, ţibleş, Rodnei, Cãlimani şi Fãgãraş iar uneori şi Carpaţii Pãduroşi, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita, Ciucaşul. De pe vârfurile din apropierea staţiunii se vãd pe cer senin şi ªureanul, Parângul şi Retezatul, iar în condiţii excepţionale, chiar Tatra Înaltã;

- Agrement: Se pot practica diverse sporturi şi jocuri, baza rãmâne însã pe sporturile montane, pentru practicarea cãrora existã în zonã vaste posibilitãţi, în special pentru drumeţie, schi alpin, schi de turã, ciclism montan, parapantã, în mai micã mãsurã schi fond, alpinism şi speologie.

Schi:

- Partia Mare, 1200m, grad de dificultate medie (partea intermediarã dificilã), teleschi, iluminare (funcţioneazã sporadic), preţ 4 lei urcarea
- Partia Slalom, 300m, avansati, teleschi NEFUNCŢIONALÃ
- informaţii stare pârtie: +40-264-333372
- centre de închiriere schi
- posibilitate instructori de schi;
- trasee pentru schiul de tură de-a lungul drumurilor forestiere numeroase.

Cazare:

Hotel Alpin ***
Situat in apropierea partiei de schi, hotelul este dotat cu: restaurant, bar de zi, bar de noapte, terasa, sala de biliard.
Tel: 0264-333372 / 0264-333373
Se pot face si rezervari online prin: Eximtur

Pensiunea Nicoleta ***
16 locuri de cazare in 8 camere cu paturi duble; balcon, tv, baie cu dus, telefon.  Restaurant cu terasa si bar, curte exterioara cu spatiu verde pentru copii, parcare.
Tel: 722 342 862 / 747 981 311
Se pot face si rezervari online prin: Eximtur

Pensiunea Montana
8 camere, dispuse astfel: 2 camere cu pat dublu si un patut pentru copii; 2 camere cu 4 paturi; 2 camere cu 3 paturi; 2 camere cu 2 paturi. Baia este comuna pe palier. Pensiunea mai dispune de un restaurant pentru servirea mesei, o terasa si un bar pentru petrecerea timpului liber.
Adresa Pensiunea Montana, Baisoara , sat Muntele Baisorii nr.353
Telefon 0264 334267, 0744 535026

Pensiunea Cristina
Adresa Baisoara , sat Muntele Baisorii, nr.352
Telefon 0264 433569

Vila Baisoara
Parterul include de asemenea sala de mese si bucataria complet dotata. Un bar este plasat langa sala de mese. Vila Baisoara dispune de o camera pentru jocuri si o sauna. Etajul include 3 camere decorate elegent in stil Asiatic, Primavaratic si ‘Southwestern’. Camera asiatica dispune de un balcon mare care ofera o priveliste incantatoare spre munti. Mansarda este decorata in stil African. Oaspetii pot sa se relaxeze in balcon si sa aprecieze imaginea panoramica a naturii inconjuratoare sau sa asiste la rasaritul sau apusul soarelui.
Adresa: este dispusã în localitatea Muntele Băişorii,
Telefon 0258 873802, 0742 431488

Pensiunea Andreea ****
Este situata in Statiunea Muntele Baisorii, la doar 200 m de partia de schi. Are 42 de locuri de cazare in camere cu un pat, cu 2 paturi sau apartamente, restaurant, bar, sala de fitness, sauna si hidromasaj, parcare, teren de sport, gratar in aer liber, masa de ping-pong, foisor in curte. Faciliteaza organizarea de conferinte, seminarii si intalniri de afaceri. Facilitati camere: camere cu balcon, incalzire centrala, baie in camera, camera cu TV
Capacitate: 42 locuri in 18 camere
Telefon:  0744 555 621 (Daniela)
Adresa: Baisoara, Str. Principala nr. 315A

Cabana Muntele Baisorii
Se afla situata intr-un cadru natural de exceptie, la o altitudine de 1250 m, in statiunea Muntele Baisorii, la doar 1, 5 km distanta de partia de schi, cabana va ofera -living spatios cu Tv si antena Digi Tv, home cinema, semineu, loc pentru servirea mesei, bucatarie complet utilata modern, 2 terase panoramice. La etaj, se afla 4 dormitoare generoase, care ofera o capacitate de cazare de 8-10 persoane. Parcare proprie, loc pentru joaca (bedminton, volei, etc), spatiu special amenajat pentru barbeque. Facilitati cazare:  se accepta animale, parcare, gradina/curte, teren de sport, acces la bucatarie, terasa, gratar/barbeque, living, sala de mese, semineu, loc amenajat de joaca. Facilitati camere: uscator de par, camere cu balcon, incalzire centrala, camera cu TV
Capacitate: 10 locuri in 5 camere
Telefon:  004 0730 618 384, 0741 718 999 (Teodora Cruceriu)
Adresa: Baisoara, Str. Principala nr. 36A

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply